TARPTAUTINIS SUOMIJOS LUMA CENTRO PROJEKTAS „StarT“


   


   
2016 m. spalio mėnesį LUMA centro (Suomija) paskelbė STEM dalykų „StarT“ projekto konkursą. Šio projekto tikslas – skatinti bendradarbiavimą mokyklose bei tarpdalykinę integraciją tarp matematikos, technologijų ir gamtos mokslų, siekiant įgytas teorines žinias pritaikyti praktikoje ir taip mokytis spręsti kylančias problemas bei iššūkius. Šiai programai įgyvendinti buvo skiriamos septynios temos, kurios pateikė idėjų projektams:
    1.      Matematika kiekvieną dieną.
   
2.      Gamta ir aplinka.
   
3.      Programavimas ir robotika.
   
4.      Žvaigždės ir visata.
   
5.   Tai veikia: mobilūs žaislai.
   
6.      Technologijos aplink mus.
    7.   Gera savijauta (sveikata, maistas, judėjimas).
   
Projektui darbus pateikė 800 besimokančių bendruomenių iš 36 pasaulio šalių. Tarp jų ir mūsų darželio „Pelėdžiukų“ grupės vaikai su auklėtoja L. Baravickienė. Projekto komandą sudarė pedagogai (S. Baranovskienė, N. Adamonienė, V. Deksnienė, E. Miškūnienė, L. Baravickienė) ir priešmokyklinės „Pelėdžiukų“ grupės vaikai. Mažieji projekto „StarT“ dalyviai ieškojo informacijos apie Suomiją, skaičiavo, kiek kilometrų yra nuo Lietuvos iki šios šalies. Kilo idėja iškepti tortą. Vaikai ėjo į parduotuvę, rinkosi produktus ir iš jų paruošė tešlą. Tortą puošė pačių dekoruotais sausainiais. Į veiklą buvo integruojama matematika: vaikai, matavo atstumą žemėlapyje nuo Lietuvos iki Suomijos, skaičiavo, kiek kainuos produktai tortui, svėrė įvairiomis svarstyklėmis, lygino produktų svorius, atliko aritmetinius veiksmus su dekoruotais sausainiais. Projekto dalyviai nagrinėdami temą „Gamta ir aplinka“ lipdė iš plastilino, iš sniego „tortą“ ir jį papuošė Suomijos vėliavėlėmis. O su spalvotu vandeniu ant sniego piešė laikrodį ir skaičiavo laiką.
    Projektas „StarT“ sutelkė vaikus ir pedagogus bendrai veiklai, skatino bendradarbiauti, ugdė norą mokytis vieniems iš kitų ir svarbiausia suteikė daug gerų emocijų!

Projekto dienoraštį galima pamatyti adresu:   https://padlet.com/l_baravickiene/peblmr4mnpjb
Projekto filmuko nuoroda: https://www.youtube.com/watch?v=MIT3IGQnPKY