ĮSIKLAUSYKIME Į TYLĄ

    Spalio 28 d. lopšelyje-darželyje „Varpelis“, vaikų atostogų metu, vyresniųjų grupių vaikus pakvietėme į meninio ugdymo salę, kur vyko sveikatą stiprinančios mokyklos iniciatyvos „Aktyviai, draugiškai, sveikai“ akcija „Įsiklausykime į tylą“. Vaikai įpratę daug laiko praleisti triukšmingoje aplinkoje, todėl patiria triukšmo keliamą neigiamą poveikį jų klausai, nervų sistemai, susikaupimui. Todėl vaikams pasiūlėme įsiklausyti, išgirsti tylą... Kokios ji spalvos? O formos? Jiems atsakymų ieškoti padėjo V. Palčinskaitės eilėraštis „Tyla"? Įsiklausydami į skambančios muzikos nuotaiką, kuri savo lengvumu  nešė lyg ant sparnų, jie rinkosi spalvas savo spalvinamoms mandaloms ir kolektyviniam piešiniui. Tyloje įsiklausėme į muzikos instrumentų garsus, spėjome „Kieno tai garsas?“. Spalvotos skarelės padėjo išreikšti save per muziką ir judesį.
    Spalio 30 d. tęsdami akciją, pakvietėme lopšelio-darželio jaunesniųjų grupių vaikus pajusti tylos galią. Žaidėme žaidimą tyloje „Pamėgdžiok mane“, kurio tikslas tyloje susikaupti ir tiksliai atlikti judesius. Išmėginome jogos padėtis mėgdžiodami įvairiausius gyvūnus, įterpdami žaidimą „Tylos karalius“. Kadangi jogoje daugelis padėčių yra vadinama gamtos ar gyvūnų vardais, jiems patiko atkartoti šias padėtis. Įsitraukę į žaidimą, jie ne tik stiprėjo fiziškai, bet ir sutelkė dėmesį, lavino vaizduotę ir pajautė tylos galią.
    Kuo daugiau triukšmo ir intensyvumo gyvenime, tuo tyla pasidaro vertingesnė. O dabar, turbūt, retas gyvena ramiai, todėl ramybė ir tyla tampa labai reikalinga. Pabuvus tokioje aplinkoje, vaikams visai nesinori triukšmauti, todėl pasiūlėme jiems dažniau kviestis tylą į svečius.